H O O G Z O M E R
landschapsarchitectuur
visie en werkwijze

Bureau H O O G Z O M E R is een ontwerpbureau voor de leefomgeving.

 

Landschapsarchitectuur omvat onze gehele leefomgeving. Landschapsarchitectuur is BUITEN

Nu is de energie en tijd aanwezig is om een transitie vorm te geven naar een mensvriendelijke, schone, groene maar hoogstedelijke, energieopwekkende leefomgeving.

De maatschappij verandert. Continu. De VERANDERING is de enige zekerheid. Onze fysieke leefomgeving moet blijven mee veranderen. Met overzicht. De aandacht is gericht op bestaand stedelijk gebied dat omgebouwd wordt om aan de nieuwe economische en demografische behoeften te voldoen. Steeds weer bouwen we aan een leefomgeving die ons past. Een leefomgeving die echt ‘leeft’.

ONTWERPEN is verbeelden, richting geven, keuzen onderbouwen, processen versnellen, mensen activeren en verbinden, problemen oplossen, toekomst bieden: ontwerpen is het maken van een mooie, functionerende, aangename en gezonde LEEFOMGEVING.

 

H O O G Z O M E R is een flexibel eenmansbureau

Met een groot netwerk

na 20 jaar ervaring bij de bekende ontwerpbureaus

Met ervaring in veel verschillende projecten,

zowel landschappelijke projecten op een hele grote schaal als stedenbouwkundige ontwerpen, inrichtingsplannen voor de openbare ruimte en herinrichtingsplannen. Veel projecten zijn gerealiseerd, je kan er door heen lopen.

Met voor iedere opgave een passende aanpak.

Het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden voor een nieuw schoolgebouw eist een ander werkproces dan het ontwerpen van een buurtpark of een particuliere tuin.

H O O G Z O M E R werkt altijd vanuit de liefde voor het landschap en de ruimte. En beseft dat de open ruimte kwetsbaar is. Tegelijkertijd is die openbare ruimte de basis van alle ruimtelijke ontwikkelingen. Krachtige ruimten zijn herkenbaar en vitaal en lokken activiteit uit.

In samenwerking met alle betrokkenen.

Een plek krijgt betekenis door de inspanningen van mensen. De inzet van mensen om een gebied nuttig en aangenaam te maken. Daarom zijn goede ontwerpen altijd het resultaat van een samenwerking. Opdrachtgevers, financiers, bestuurders, bewoners en gebruikers, ondernemers en organisaties maken samen de herinrichting van een gebied tot een succes. H O O G Z O M E R helpt door mee te denken.

Een landschapsarchitect kent de cultuurhistorie van een gebied en combineert die met de maatschappelijke ontwikkelingen. Hij/zij verzamelt alle wensen, praat met alle mensen, en schetst in verhalen, voorbeelden en vooral tekeningen de mogelijke ruimtelijke inrichting van een gebied. Een landschapsarchitect ontwerpt en biedt perspectief. Het ontwerp geeft een gemeenschappelijk doel.

Goede landschappelijke en stedenbouwkundige ontwerpen ontstaan op basis van samenwerking, binding, zorg en langdurige betrokkenheid. Want schoonheid heeft tijd nodig.


De Tijdgeest

Ruimtelijke Ordening is belangrijk. Zonder een overkoepelende belangenafweging wordt de wereld lelijker. Als het kortetermijnbelang regeert, dan verdwijnen betekenisvolle polders, verbindingen en leefomgevingen. Een opgehoogd bedrijventerrein dat leegstaat, wordt nooit meer die mooie polder met koeien en slootjes met kikkers. Wat doen we er dan mee?

Ruimtelijke ordening is belangrijk omdat het mooie gebieden steunt. De kwaliteiten worden erkend. En nog belangrijker: versleten gebieden kunnen door gebiedsontwikkeling en een goed ontwerp een nieuwe aantrekkingskracht krijgen. Ruimtelijke Ordening biedt ruimte voor de toekomst.

Ruimtelijke ordening is belangrijk omdat in een mooie, goed functionerende omgeving mensen graag willen wonen en bedrijven zich er vestigen. Een goede inrichting is flexibel, kan meegroeien met veranderende wensen en kan tegen een stootje. Dat is duurzaamheid.

Op de essentiële waterveiligheid na lijkt de ruimtelijke ordening te zijn afgeschaft. Wij durven geen visie meer te hebben, want dat is verdacht. Het landschap dient alleen het korte termijn economisch belang. Groen is de eerste bezuinigingspost op de gemeentelijke begroting. Juist nu er zoveel behoefte is aan een prettige leefomgeving. Mensen gaan het dus maar zelf doen. Hier in de buurt struikel je over de groene stoepen. Over 10 jaar gaan we het weer opruimen, terwijl met overzicht juist nu de energie aanwezig is om een transitie vorm te geven naar een mensvriendelijke, kindvriendelijke, schone, groene maar hoogstedelijke, energieopwekkende leefomgeving.

De maatschappij verandert. Continu. Onze fysieke leefomgeving moet blijven mee veranderen. Met overzicht.

AAN DE SLAG !